
VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE RIPASSO DOC
Luigi Righetti - Veneto 2019
Červené víno, suché.
Objem alkoholu: 12,5 %
Země původu: Itálie
Vinařská oblast: Veneto
Vinařství: Luigi Righetti
Odrůda: Corvina, Molinara, Rondinella
Denominace: Valpolicella Classico DOC
Oblast produkce: Valpolicella Classico
Vinifikace: Hrozny z odrůd Corvina, Molinara a Rondinella jsou sebrány a v co nejkratším čase převezeny
do sklepa, kde jsou odstopkovány. Následně hrozny společně fermentují v ocelových tancích. Po dokončení
kvašení víno podstupuje druhotnou fermentaci na výliscích ikonického vína Amarone.
Tento způsob výroby se nazývá "ripasso". Konkrétněji tato technika spočívá v tom, že se před
zráním v dubových sudech víno přečerpá do kádí, kde bylo lisováno víno Amarone.
Víno Valpolicella Classico zůstává v kontaktu s čerstvě vylisovanými slupkami Amarone po dobu
15-20 dnů a získává tak nádherné aroma, které je tak typické pro Amarone.
Víno následně zraje v dubových sudech 12 - 18 měsíců. "Superiore" v názvu pak označuje vína vyráběná
dle přísnějších pravidel, která mají v porovnání s víny stejného typu vyšší obsah alkoholu.
Charakteristické znaky: Víno se prezentuje výraznou rubínovou barvou. Víno provází příjemná ovocná vůně,
ve které jsou jasně čitelné vanilkové tóny, jež pochází z kontaktu vína se dřevem.
Chuť je plná, krásně harmonická, s hedvábnou tříslovinou.
Gastronomie: Víno se hodí téměř k jakémukoliv pokrmu. Velmi dobré je k zeleninovým rizotům, pečenému
masu a zvěřině.
Alergeny: obsahuje siřičitany
Ideální teplota k podávání: 16 - 18° C.

SKLADEM 1 ks
Luigi Righetti
Červené víno, suché.
Objem alkoholu: 12,5 %
Odrůda: Corvina, Molinara,
Rondinella
Vinifikace: Hrozny ze 3 odrůd
společně fermentují v ocelových
tancích. Následně se provádí
technika "ripasso". Ta spočívá
v tom, že se po dokončení
kvašení víno přečerpá do kádí,
kde bylo předtím lisováno víno
Amarone. Víno Valpolicella
Classico zůstává v kontaktu
s čerstvě vylisovanými slupkami
Amarone po dobu 15-20 dnů a
získává tak nádherné aroma,
které je tak typické pro Amarone.
Zrání: Víno zraje v dubových
sudech po dobu 12 - 18 měsíců.
Charakteristické znaky: Víno
provází výrazná rubínová barva.
Vůně je ovocná s jasně čitelnými
vanilkovými tóny, jež pochází
z kontaktu vína se dřevem.
Na patře je plné, harmonické,
s hedvábnou tříslovinou.
Gastronomie: Doplní zeleninová
rizota, pečené maso a zvěřinu.
Ideální teplota k podávání: 16-18° C
Luigi Righetti
Červené víno, suché.
Objem alkoholu: 12,5 %
Odrůda: Corvina, Molinara,
Rondinella
Vinifikace: Hrozny ze 3 odrůd
společně fermentují v ocelových
tancích. Následně se provádí
technika "ripasso". Ta spočívá
v tom, že se po dokončení
kvašení víno přečerpá do kádí,
kde bylo předtím lisováno víno
Amarone. Víno Valpolicella
Classico zůstává v kontaktu
s čerstvě vylisovanými slupkami
Amarone po dobu 15-20 dnů a
získává tak nádherné aroma,
které je tak typické pro Amarone.
Zrání: Víno zraje v dubových
sudech po dobu 12 - 18 měsíců.
Charakteristické znaky: Víno
provází výrazná rubínová barva.
Vůně je ovocná s jasně čitelnými
vanilkovými tóny, jež pochází
z kontaktu vína se dřevem.
Na patře je plné, harmonické,
s hedvábnou tříslovinou.
Gastronomie: Doplní zeleninová
rizota, pečené maso a zvěřinu.
Ideální teplota k podávání: 16-18° C
Omezené množství

289Kč
DO KOŠÍKU

Valpolicella Ripasso Superiore - 6 Ks
Luigi Righetti
Skladem
1 734Kč
DO KOŠÍKU

Valpolicella Ripasso Superiore - 12 Ks
Luigi Righetti
Skladem
3 399Kč
DO KOŠÍKU

Valpolicella Ripasso Superiore - 24 Ks
Luigi Righetti
Skladem
6 590Kč
DO KOŠÍKU
OCENĚNÍ
90 POINTS - Excellent, Highly Recommended, Ultimate Wine Challenge U.S.A. 2019
(Tasting Note: Dark, brambly fruit, cassis, and subtle earth feel at home on the nose of this classic style. Black cherry and espresso
splash across the medium-full bodied palate in a true reflection of Ripasso method wines, with soft tannins on the finish)
87 POINTS - Very Good, Strong Recommendation, Ultimate Wine Challenge U.S.A. 2018
BRONZE MEDAL - San Francisco International Wine Competition 2007
Vinařství: Luigi Righetti
V roce 1909 Angelo Righetti koupil několik vinic v samém srdci oblasti Valpolicella Classica a vybudoval první vinařství.
Rodina Righetti byla vždy spjata s výrobou vína. Dnes vinohrady opečovává již 4. generace tohoto známého jména. V posledních letech se vinařství rozšířilo
a bylo vybaveno moderní linkou na plnění lahví a prostornými sklepy na staření vín. Pro zrání vína se používají dubové barikové sudy. Poslední patro rodinného
sídla je určeno na sušení hroznů. Hrozny jsou pečlivě a ručně vybírány a ukládány do malých dřevěných bedýnek, kde jsou několik měsíců sušeny.
Díky více než stoleté tradici a opatrnému používání moderních technologií, vinařství Righetti vyrábí vína, která jsou milovníky
královského moku vyhledávána pro svoji prvotřídní kvalitu a jedinečný charakter.